26 september 2015

Har CNN blivit Nordkoreas förtrogna?

Jag brukar kolla på CNN regelbundet. Dels för att få nyheter ur ett amerikanskt perspektiv och dels för att få veta vad media bortom TT-telegram rapporterar om.

Jag såg just ett fullständigt, för att vara CNN, bisarrt reportage signerat Will Ripley, prisvinnande journalist baserad vid CNN:s kontor i Tokyo. Han är en av få amerikanska journalister som regelbundet tillåts besöka Nordkorea.

I ett tårdrypande reportage berättar Will om Kim Ryon Hui, en av mycket få avhoppare som önskar få resa tillbaka till Nordkorea.

Vi får veta att hon levde ett överklassliv i Pyongyang, hennes man arbetar som läkare och familjen har nyligen fått en lyxig lägenhet av landets diktator Kim Jong-un.

Sedan fyra år lever Kim Ryon Hui i Sydkorea. Hon lämnade sitt hemland för att söka vård i Kina för en svår leversjukdom. Väl där insåg hon att hon inte kunde betala sjukhusräkningarna och hon påstår att hon lurades att hoppa av till Sydkorea för att man där kunde tjäna stora pengar, pengar som hon behövde för att betala den vård hon behövde.

Hon säger i reportaget att hon inte ens visste vad en avhoppare är. Nej, det är knappast troligt att hon visste, tillhörande de utvaldas skara i Pyongyang och säkert ständigt påpassad och svårt indoktrinerad.

Nu vill hon hem igen, hem till sin dotter, make och övriga familj som hon inte sett på 4 år.

Will intervjuar henne framför kamera och åker sedan till Pyongyang där han möter hennes dotter och make, för dagen uppdressade med den kommunistiska statens emblem på bröstkorgarna.

Gråt och tandagnisslan blir det förstås och dottern, nu 21-åriga Ri Gyon Gum, hulkar fram ett: ”Hur länge ska vi behöva lida?”, och menar säkert frånvaron av sin mor (men skulle också kunna tolkas som ett politiskt ställningstagande mot den egna regimen!).

Maken säger: ”Till min hustru i Sydkorea, glöm inte att du har föräldrar, en make och en dotter och en socialistisk nation.” Det är mer än tydligt att orden är lagda i hans mun.

Will återvänder till Sydkorea och spelar upp filmen för avhoppade Kim, som inte begripit att hon hoppat av och att hon troligen inte skulle ha levt i dag om hon stannat kvar i Nordkorea med sin leversjukdom.

Här hade man önskat att Will Ripley skulle ha ställt de obekväma frågorna till kvinnan som inte visste vad en avhoppare är:

Vad vet du om de gigantiska fånglägren i ditt hemland?
Förstår du att många svälter till döds i det du kallar ”hemma”?
Vet du vad demokrati betyder?

Varför CNN publicerar denna story och varför Will Ripley gång på gång tillåts besöka diktaturen i Nordkorea får vi aldrig veta.

Jag känner mig ganska rejält tilltufsad och funderar över om det inte är dags att titta på CNN med betydligt mer skeptiska ögon framöver? En märklig fråga att ställa till en tv-tittare, jag själv, som kanske varit alltför tillgiven kanalen som jag anser vanligtvis gör reportage, analyser och intervjuer i en standard vida överstigande den som svensk media presterar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar