10 juli 2014

Om ambulanspersonals arbetstider!

P4 Radio Gävleborg berättar på torsdagen att ambulanspersonal i det egna landstinget tvingas arbeta 24-timmarspass under sommaren eftersom antalet sommarvikarier inte räcker till.

På liknande sätt brukar vi inför vilken sommar som helst varnas om att sjukhusavdelningar i riket tvingas sommarstänga p g a personalbrist.

Jag begriper mycket väl att det inte kan vara lätt att hitta semestervikarier till kvalificerade yrken men blir ändå en smula bekymrad över dagens meddelande från Gävleborg.

Att en ambulansförare i Gävleborg, intervjuad av lokalradion, säger att han tycker att dygnstjänstgöring fungerar bra och att han inte upplever sig vara ”någon större fara i trafiken” får mig att fundera över hur rekryteringen till tjänsterna vid ambulanssjukvården i Gävleborg egentligen gått till.

Självklart finns inte den människa som fräsch i skallen efter 23 timmar i tjänst larmas ut, kör säkert och räddar liv!

Till DN säger Oskar Bondesson, chef för ambulanssjukvården i Sandviken och Hofors, att det bara är ”30 % av arbetstiden vi faktiskt arbetar.”

Ja, Oskar, det kan hända att du har rätt! Med tanke på alla de fall under de senaste åren då döende patienter förnekats ambulans så förstår jag din synpunkt.

Självklart måste din personal få vila sig under 70 % av arbetstiden! I alla fall när de är i tjänst 24 timmar i sträck!

Eller så skulle vi kunna ha en högkvalitativ ambulanssjukvård med alerta medarbetare som under varje minut av arbetspassen är redo att, på allra bästa sätt, rädda det som är kärast av allt! Liv!

1 kommentar:

  1. Varför är det så svårt för ambulanssjukvården att inse att det länge varit dags att överge dygn och tvåskift till förmån för åttatimmarspass som i andra branscher och även i övriga sjukvården.

    Jag tror att det är svårt att hitta forskning som stödjer långa arbetspass med långa sammanhängande ledigheter. En del av problematiken ligger förmodligen i ambulanssjukvårdens personal själva inte inser vikten av korta men återkommande arbetspass och ledigheter.

    Min erfarenhet är att ambulanspersonalen vill jobba långa pass för att på längre ledighet kunna arbeta extra hos ordinarie arbetsgivare eller annan arbetsgivare. Det är kanske här skon klämmer.

    //Fd ambulanssjuksköterska

    SvaraRadera