11 februari 2014

Tack Alice! Du var enastående!

Alice Babs var bland de absolut första jag lyssnade till på grammofon. Denna, min första, LP-skiva, som fortfarande finns i min ägo, både raspig, välspelad och medsjungen, var ”Sjung med oss Mamma”.

Skivan, där Alice och hennes dotter Titti sjunger Alice Tegnérs älskade barnsånger, är troligen en mycket stor anledning till att jag fick ett omfattande musikintresse, sjöng i körer, gick i musikklasser samt studerade vid musikgymnasium.

Låtar som ”Videvisan”, ”Dansa, min docka”, ”Ekorr´n satt i granen”, ”Borgmästar´ Munthe” och alla de andra, fantastiska, visorna blev mina första trevande försök att brista ut i sång. Ibland med egenpåhittade ord när jag, som knatte, inte begrep vad det var ”tjejerna” sjöng!

Jazzen som gjorde Alice världsberömd gick mig, på grund av min då ringa ålder, till stora delar, förbi men jag slutade aldrig att förundras över hennes fantastiska röst. Alice hade ett omfång på tre och en halv oktav där hon tonsäkert spikade varenda liten sextondel. Exempel på detta får man i inspelningarna med Swe-Danes, där Alice, tillsammans med Svend Asmussen och Ulrik Neumann, briljerade i svåra arrangemang. Dessutom kulade Alice, många år senare, bort Lena Willemark i ett möte de två emellan minns jag!

Även långt fram på ålderns höst, då hon helst inte ville sjunga för att texterna inte satt där de skulle, kunde Alice, ordlöst, improvisera på ett sätt som saknar motsvarighet!

När ABBA vann den svenska melodifestivalen 1974 satt jag och hoppades på konkurrenten, Alice dotter Titti (sedan 1992 innehavare av den militära titeln Major p.g.a. hennes insatser som fältartist), också hon med en underbart klar röst! Och Alice andra dotter Lilleba, f d flygvärdinna på SAS, hade jag nöjet att bli servad av, under flygresor, ett par gånger! Vilken familj!

Nu är Alice borta! De sista åren försvann i ett stort mörker! Förhoppningsvis hann hon aldrig förstå all den turbulens som hennes tillvaro åstadkom, med s.k. ”vänner” som klagade över att de inte fick besöka henne och med en hopplös dokumentärfilm i SVT som aldrig borde ha sänts!

Jag skäms så mycket å andras vägnar för allt elände Alice utsattes för i slutet av sitt fantastiska liv!

Vila i frid Alice! Din livsgärning var enastående! Tack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar