23 februari 2014

Nästa vinter-OS i ett enat Korea?

När dessa rader skrivs är vinter-OS i Sotjiupphällningen!

Fina spel och fina svenska framgångar, om man bortser från allergimedicinen i spelens sista eldfängda timmar!

Nu dröjer det fyra år till nästa gång!

Då, 9-25 februari 2018, kommer världens blickar att riktas mot Sydkorea. Eller; Jag hoppas att världens blickar då kommer att riktas mot ett enat, demokratiskt och mätt Korea!

Pyeongchang, absolut inte att förväxla med mörkerstaten Nordkoreas huvudstad Pyongyang (något som TV3:s kommentator gjorde ett antal gånger under avslutningsceremonin i Sotji), heter kommunen i Gangwonprovinsen i nuvarande Sydkorea som ska stå värd!

Jag har genom åren många gånger förfasats över styret i norr, under den vidriga Kim-eran, och jag har också efterlyst mer kritiska vinklingar från svensk media. I dag är dagen då även svenska (naiva?) journalister verkar vara i ett embryoliknande stadie till att inse att det som sker i norr är det mest fasansfulla av allt fasansfullt!

DN publicerar en mycket bra ledare och SvD har ett ”resereportage” från nord med ”guider” som förbjuder besökarna att fotografera när detta inte är ”lämpligt” enligt den nordkoreanska regimens förtryckarpolitik!

Tänk om nästa vinter-OS kunde få utspelas i ett enat Korea där fånglägren i norr jämnats med marken, där befolkningen får äta sig mätta på annat än råttor och där den lilla priviligierade minoriteten i norr fått smaka på sin egen medicin genom att få stå framför internationella domstolar och svara för sina brott mot en alltför länge lidande mänsklighet, aka landsmän!

Jag hoppas och håller tummarna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar