16 augusti 2013

Om fördomsfulla ryssar och svenskar och svenska hjältinnor!

Mina hjältinnor detta veckoslut heter Emma Green Tregaro och Moa Hjelmer!

Att med naglar målade i regnbågens färger vålla så mycket uppmärksamhet jorden runt är ett stordåd! Förutom att de gör alldeles rätt i att, på sina egna försiktiga vis, visa var de står i en fråga som inte borde vara en fråga utan en självklarhet!

Jelena Isinbajeva, den ryska stavhopperskan (ja, hon är en fantastisk idrottskvinna!) har däremot visat, mer än önskvärt tydligt, att hon är Putins lilla hantlangerska genom att först markera mot Green Tregaro för att några timmar senare skylla detta på språkförbistring.

Plötsligt stod det klart för lilla, åtminstone mentalt sätt, Jelena att hennes kommande hedersuppdrag i samband med Sotji-OS var i fara efter utspelet mot naglarna! Enligt IOK:s regler begick Isinbajeva ett solklart brott mot allt vad IOK står för! Att skylla på språkförbistring är en av de absolut sämsta efterkonstruktioner som hon hade kunnat hitta på!

Snuddar vid samma åsikter, fast ändå kanske ännu värre, gör nysvenskan Aregawi som väljer att skylla på religionen och att hennes tro inte stödjer regnbågsfärgade naglar. I vilken religiös skrift det omtalas att regnbågsfärgade naglar inte är tillåtna framgår inte men Aregawi är en skam för riket! Oavsett VM-guldet!

Lärdomen alla idrottare kan dra är att aldrig någonsin uttala sig på ett språk de inte behärskar till fullo! (Sedan är det en omöjlig uppgift att få svenska idrottare i allmänhet att låta bli att börja alla svar med ett ”Nej”, typ Foppa som svarar på frågan hur han tyckte matchen gick? ”Nääääe, den gick enligt plan!”)

De som i dag har försvarat Isinbajeva och Aregawi, alltifrån proffstyckare i tidningar till anonyma webb-kommentatorer, har tragglat på om att idrott och politik inte hör ihop! Något som de borde göra ett omtänk ikring!

Som någon representant för RFSL, eller Stockholm Pride, i morse kommenterade saken: Frågan om mänskliga rättigheter står över politiken och att det är just därför som Green Tregaro har helt rätt i sin milda ”provokation”!

Störst av allt är kärleken! Oavsett kön på partnern!

Jag fortsätter enträget att önska, som jag gjorde i ett tidigare inlägg: Klä Sotji i regnbågsflaggor! http://tyckerierna.blogspot.se/2013/08/kla-sotji-i-regnbagsflaggor.html

5 kommentarer:

  1. Fattar inte att Sverige släpper in homofober som Aregawi. Borde inte alla som släpps in tvingas erkänna de mänskliga rättigheterna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, för i Sverige får alla tycka vad de vill - så länge de håller sig inom vissa satta ramar..eller hur tänkte du där? Homofober finns överallt! Vi kanske ska slänga ut alla svenskar som har de åsikterna också? För de är nog fler än de som är för gay-äktenskap. Jag själv skiter fullständigt i vem grannen hoppar i säng med men är jäkligt trött på att alla ska vara så lismande när det gäller HBTQ-rörelsen. Men åter ska Sverige peka finger och försöka visa vilka regler som resten av världen ska följa. Sen önskar jag att media kan släppa denna "nyhet" nu. Även den bäste kan formulera sig fel i sin iver att försöka få ut ett budskap. Sen undrar jag bara varför Aregawi inte behöver förklara vad hon menar..;) Nej, fokusera på idrotten istället!

      Radera
  2. Nej du har säkert rätt i att ingen tro förbjuder regnbågsfärger på naglarna. Däremot har nog de (flesta)nog åsikter om kärlek mellan samkönade.
    Om det nu är så att Aregawis tro förbjuder henne att gilla Emmas åsikter borde vi kanske respektera detta. Misstänker att den som först frågade visste om detta förhållande och just därför ställde frågan.

    Hur lätt är det att vara rysk världsstjärna och i HEMlandet under pågående mästerskap kritisera det egna landets lagar.
    Att hon får färre kontakter på fejan i Sverige kan kanske vara små problem jämfört med vad makten i ryssland säger om man öppet kritiserar dessa lagar. Något som kanske bör tas i beaktande när man kritiserar den ryska stavhopperskan!

    Inte var det kanske heller så taktiskt lyckat av Emma att inför SIN final skaffa sig potentiella buare i publiken. Men vi får väl hoppas att journalister och bloggskrivare förlåter henne OM hon skulle "misslyckas" och ej ta medalj

    SvaraRadera
  3. Kommentar till anonym: Om man nu som tävlande i ett annat land INTE behöver tycka som deras lagar och därför kritisera dom, ställer du upp på att detsamma kan hända när det samlas till stortävling i Sverige och det då framförs kritik mot någon lag DU tycker är bra.

    SvaraRadera
  4. Alla pratar om yttrandefrihet och rättigheter men den som har en avvikande åsikt eller tro skall tydligen stenas och hängas.
    Varför får inte Isinbajeva och Aregawi tycka som dom vill, har inte dom sin rättighet till det?

    SvaraRadera