25 augusti 2013

Om en hjärnätande amöba, sötvatten och turister!

En 12-årig pojke i Florida har avlidit efter att ha smittats av en amöba när han surfade på en s k kneeboard i ett vattenfyllt dike.

Naegleria Fowleri heter det lilla kräket som tros smitta via näsans slemhinnor, kräla vidare upp i hjärnan och där börja mumsa på hjärnceller.

Enligt CNN så dör 99 % av de som smittas och det är lätt att förstå att döden i denna amöbasjukdom är av mindre trevligt slag!

Att stoppa ned kroppen i sötvatten är inte det mest hälsosamma vi kan ägna oss åt på utlandssemestrarna. Många är krypen som kan förpesta, ibland den korta, återstoden av våra liv.

Snäckfeber är t ex en av de sjukdomar som sprids i sötvatten.

Ett annat litet kryp som många i Sverige inte känner till är odjuret Giardia. Sjukdomen Giardiasis gör att den drabbade får tillbringa stor del av sin tid på en toalettstol.

Det påstås att 95 % av ryska St Petersburgs invånare är drabbade av denna sjukdom. Precis lika många av alla de utländska turister som dricker kranvatten i Vinterpalatsets huvudstad drabbas också.

Jag är ingen vän av Smittskyddsinstitutets influensavarningar men kanske borde nämnda institut göra en informationsdrive om att alla bör iaktta försiktighet när de har med sötvatten på okända platser att göra?

I fallet med den nu döde 12-åringen i Florida förvånar det mig mest att familjen ivrar för att donera pojkens organ!?! Om en människa gått bort i sjukdom där 99 % av de drabbade dör, där fungerande botemedel saknas i största allmänhet och där mycket fortfarande är höljt i dunkel, så får man verkligen hoppas att läkarna gör en annan bedömning än att de tillgodoser de efterlevandes önskemål!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar