16 juni 2013

Om boxning och vårdkostnader!

Varför tillåts boxning?

En fråga aktuellare än aktuellast sedan den svenska boxerskan Frida Wallberg åkt på däng, blivit medvetslös, fått en hjärnblödning och hållits nedsövd på sjukhus för att i dag väckas.

Är det alldeles självklart att den som ställer upp i en boxningsring, åker på stryk och behöver sjukhusvård ska få göra detta på ”det allmännas” bekostnad. Vore det inte rimligare om den vårdbehövande, i fall som detta, bar sina egna vårdkostnader?

Inför sommarens förväntade kaos på landets sjukhus, i sjuksköterskebristens Sverige, självklart låta alla skattebetalare stå för en hög vårdnota är inte alldeles självklart tycker jag! I alla fall inte om skadorna uppstått av fri vilja och en obetvinglig kamplusta!

Det är förstås bra att Frida verkar återhämta sig. Ingen ska behöva slås ihjäl bara för att en grupp fanatiska åskådare så önskar eller för att utövarna själva tycker det är kul att banka skiten ur en motståndare.

Ska sporten få behålla sitt existensberättigande tycker dock i alla fall jag att utövarna, och deras förbund, själva kan betala notan när allt inte går som förväntat.

5 kommentarer:

  1. Borde det rimligare om den som åker mc, den som dricker alkohol och den som rider häst bar sina egna vårdkostnader? Läkarna kunde stå vid akutmottagningarna och fråga, varför behöver du vård? Sa du att du åkte MC, ja då får du tyvärr skylla dig själv och plocka fram plånboken om du vill ha hjälp.

    Om dina argument bygger på kostnader för oss skattebetalare kan du vara lugn, biljettpriser, tv-avtal, sponsorpengar, hotellnätter osv osv täcker nog kostnaden vi skattebetalare blir av med vid enstaka sjukhusbesök.

    Bryr du dig däremot om kaoset i sommar kan jag lugna dig där med. Det kommer inte välla in skadade boxare så sjukhusen blir överbelastade denna sommar heller.

    SvaraRadera
  2. Om boxare ska få betala sina egna sjukhuskostnader kanske alla andra som utsätter sig för fara också skulle få göra det. Som rökare, alkolister, överviktiga, eller alla som idrottar och därmed utsätter sig för risker. Eller var ska gränsen gå? Om en sport medför för stora skaderisker kanske det är bättre att förbjuda utövandet än att straffa skadade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, förbjud utövandet så slipper vi skadade som fått sina skador i en "sport" där det handlar om att rikta slag mot huvudet på sin moståndare.

      Radera
    2. Så du menar att vi ska förbjuda ishockey och alla andra sporter med ? Det har ju faktist hänt ( oftare än att nån får hjärnblödning i boxning ) att åskådare fått en puck i huvudet och tvingats lägga in på sjukhus.

      Tycker att det är tråkigt att någon har en sådan bitter syn på boxning att man tycker att alla dom som har boxning som sin räddning på ett eller annat sätt ska bli av meed den pågrund av att du tror att man ska få betala mer i skatt och att akuten kommer svämmas över med boxare som allihopa ligger halvdöda.

      Mer patetiskt om nått.

      Radera
  3. Jag skulle gissa att en boxare lever mer hälsosamt och bekostar sjukvården mindre än en medelsvensson som sitter och käkar chips framför tv'n varje kväll.

    // Anonym xyz

    SvaraRadera