15 maj 2013

Svensk media u.p.a.

TV4 News läggs ned! Vem bryr sig?

En ”nyhetskanal” som ägnar en stor del av sändningstiden åt att göra reklam för andra program i den egna ”familjen” av kanaler saknar existensberättigande!

Men med detta inte sagt att övrig svensk media är så förträfflig!

Som jag ansett i något, eller några, tidigare blogginlägg är det skrämmande hur usel svensk nyhetsbevakning är.

Med nattstängda redaktioner som ägnar sig åt att glatt publicera TT-telegram från en (ensam?) nattredaktör på TT, med murvlar som inte längre riktigt mäktar med sina viktiga arbetsuppgifter så är vi i Sverige ett nyheternas u-land.

Trots att vi svenskar är, påstår jag, ett nyhetstörstande folk!

1 kommentar:

  1. Ja nyheterna i svensk media, speciellt etermedia är helt under all kritik. Extremt usel. Även om tv4 news är ett vällovligt initiativ så är det dåligt utfört. Och för många så var/är det också svårt att få in i sitt programutbud, konstigt nog.

    Kanalen hade behövts, men då mycket bättre hanterad än den nu har varit. Det är också extremt svårt för många människor att vänja sig vid och justera sina vanor gentemot "nya" kanaler. Inkörningstiden är troligen extremt lång. Det ser jag inte minst till mig själv.

    Tråkigt också att det här är ett misslyckande i en lång rad liknande projekt som också misslyckats. Tv8 hade för några år sedan en period med väldigt ambitiöst innehåll. Samhälls och kulturprogram, riktiga redaktioner. Nu avvecklat och utbytt mot underhållnings standard. Tv6 startade med att ha en försiktig vinkling åt "kvinnliga tittare" med inte enbart billig underhållning. Snabbt ändrades den till motsatsen. Och är numera "grabbkanalen nr 1" vilket de i och för sig gör konsekvent och inom de ramarna ganska skapligt. En seriös radiokanal lite i radions P1 anda startades då radion blev "fri". Med redaktion i gamla stan i stockholm. Med bra innehåll och intressanta reportage. Lades snabbt ner, tror det var inom ett år. Tv Axess finns kvar men är numera nästan enbart en kulturkanal med klassisk kultur, vilket ju är väldigt bra. Men man har där släppt nästan all samhällsbevakning och debatt.

    SR, SVT och TV4 tillämpar den moderna, trendiga, journalist inställningen där agenda, drivande vinklingar och dramatiska individualiseringar används nästan utslutande. Vilket i det torftiga totalutbudet gör det väldigt svårt att överhuvudtaget få någon förståelse för ämnena de tar upp. Syftet verkar mer vara att uppröra än informera. Det hela känns som en sorglig cirkus. Där etermedia blivit en slasktratt och snuskspegel av pappersmedia. Och dess medarbetare mest verkar vara posörer.

    Och det tvingar oss som verkligen är intresserade att hämta information överdrivet aktivt. Från olika källor och utlandet etc. Situationen är egentligen helt ohållbar om man ser det till demokratiska ambitioner. Speciellt när lobbyister, särintressen och tankesmedjor tycks ta över alltmer av "journalist-uppgifterna". Förtjänar sverige verkligen inte bättre?

    Kommer någon ihåg uttrycket: "Enligt ännu obekräftade källor så..." Det tycks vara något som man fullständigt och totalt numera struntar i. Nu kör man loss med vilka rykten och tokigheter som helst, bara det kan vinklas in snyggt i de tankemallar man för stunden premierar.

    SvaraRadera