21 april 2013

Söndagspromenaden från helvetet!

Det har varit en solstrålande söndag i ett vårligt Stockholm!

Tråkigt att horisonten skymdes av, för mig, mörka moln!

Söndagspromenaden, som följdes av en t-baneresa, bjöd på ett antal irritationsmoment.

Utmed Götgatan sitter det, i varje gathörn, tiggare från ett sydligare land. Inte nödvändigtvis från Rumänien som DN i ett antal snyftfulla reportage gjort gällande. Alla utmed Götgatan satt inlindade i samma typ av filtar, troligen inköpta under ett busstopp på vägen till ”paradiset” Sverige. Alternativt införskaffade av människohandlaren från helvetet! (Varför finns det busslinjer från centraleuropeiska städer till Stockholm? Vilka, om inte människohandlare, bokar resor med dessa så att bussföretagen kan gå med vinst på dessa märkliga linjer?)

Runt Hötorget möttes jag i dag av en aggressivare form av tiggare. Kvinnor som trots att jag från början sade ett bestämt men vänligt ”nej” fortsatte att följa mig medan de ylade sina, väl inövade, ”pliiiise”.

På Drottninggatan blev jag ”antastad” av ett antal värvare från olika välgörenhetsorganisationer följt av en hord med säljare från mobiltelefoniföretag.

Under t-baneresan drabbades jag av flera tragiska, svenska, tiggare som, av deras utseende att döma, var drogmissbrukare. När en av dem steg av tåget tog han upp en Iphone ur sin ficka. Men visst ja, det är inte politiskt korrekt att ha synpunkter på att tiggare har modernare mobiltelefoner än vad andra har!

Men herregud; Räcker det inte nu? Vad krävs för att jag, eller alla andra som så önskar, ska få vara ifred under en skön dag i vår vackra stad???

Jag vill kunna röra mig fritt i min egen hemstad, utan att bli ständigt kontaktad av kreti å pleti, och tycker att tiggeri och gatunasande borde bannlysas!

2 kommentarer:

  1. Ett tecken på att sverige blir mer kontinentalt. Vi närmar oss centraleuropa. Ur flera aspekter.

    Såg just en tiggare som plötsligt for upp som ett skott, rusade över gatan förbi mig. Och halade upp en jysst mobil för att snacka lite intensivt.

    Reagerade just på ivern att studsa upp från den sittande och ynkliga ställningen, som tiggare, till att stå och smälta in i stadsmiljön som vem som helst. Varför gick hon över gatan så snabbt. Kanske för att det inte ser korrekt ut att sitta och prata mobil på sin tiggarfilt. Kan bli foton som inte gynnar affärerna kanske.

    Vet inte om jag har några sura uppfattningar på det här. På sjuttiotalet fanns det tiggare i sverige av ungefär samma omfattning som nu, har jag för mig. Fast då mest fyllgubbar. Men under många år har de nästan varit helt borta. Och nu tycks det mest vara folk av begränsad etnisk härkomst som sitter och tigger. Både här och ute i europa.

    Sorgligt nog så kan man tycka att de skämmer ut sin härkomst. Ju längre ifrån sitt ursprung som de verkar, ju mer syns de också. Ju tydligare sticker de ut. Ju mer aparta verkar de kanske. Tiggarbilder som kan marknadsföra sveriges "nya kyliga verklighet" fungerar ju inte om alla på bilderna verkar komma från samma område, eller t om samma familj.

    Ökar detta mer så kommer nog många dela din uppfattning, att det borde förbjudas. Och kanske då inte bara för att det är obekvämt, utan för att det ökar främlingsfientligheten.

    SvaraRadera
  2. Problemet är mycket större än tidigare år. Mängden tiggare, av samma etniskt ursprung, verkar tio gånger större. Och de syns och påverkar stadsbilden rejält. Många hörs också.

    Den normala borgerliga uppfattningen kring de här frågorna vore väl att skjuta över problemen till polisen. De får bestämma var tiggeri skall vara förbjudet. Sätta upp skyltar om det och efterleva det. På det viset kan samhället som sådant vara liberalt, men i händelse av problem så stramas det upp just där problemen finns. När/om det löser sig kan man ta bort förbuden och bevakningen.

    Då får de skattefinansierade poliserna göra skäl för sina pengar, ta hand om problemen, politikerna lägger sig inte i allting. Och de skötsamma områdena belastas inte av rigida förbud, som känns oliberalt.

    Men problemen verkar vara större än att ett sådant, normalborgerligt, förhållningssätt skulle fungera. Alltmer verkar ett totalt förbud mot tiggeri bli det enda rimliga. Konstigt att den här etniska grupper så reservationslöst ger sig själva ett riktigt uselt rykte. Att man frivilligt vill peka ut just sin grupp som så oförmögen till andra alternativa levnads sätt. Man är ju helt unika i det här. Så som det nu ser ut. Vilket börjar göra läget aningen desperat. De uppmuntrar ju själva en form av rasism. Och då är det nog i ordets egentliga betydelse. Inte det som debatten annars brukar handla om. Det här kan bli farligt.

    Anders S.

    SvaraRadera