28 april 2013

Kubaspion blev svensk under sossestyre!

I veckan som just nu lider mot sitt slut fick vi veta att USA redan 2004 väckte åtal mot en kvinna bosatt i Sverige. Hon anklagas för att ha förberett spionage för Kuba och riskerar livstids fängelse.

I går fick vi veta att kvinnan inte kan lämnas ut till amerikanerna eftersom hon är gift med en svensk UD-tjänsteman.

I dag avslöjas det att kvinnan fick hjälp av UD 2003 med att ordna svenskt medborgarskap. Hennes första ansökan avslogs av Migrationsverket men hennes make bad då sin arbetsgivare att skriva ett ”intyg om att hon behöver medborgarskap”! Medborgarskapet blev klart kort därefter.

Rena rama kalla-kriget-dramatiken som väcker massor med frågor.

När intyget författades var Göran Persson statsminister. Vänsterregeringars vurmanden för Castro-diktaturen är allmänt kända. Det är dock, förhoppningsvis, inte troligt att Persson var inblandad i spionsoppan. Vad dåvarande utrikesministern skulle ha att säga om det nu avslöjade får vi heller aldrig veta. Hon hette Anna Lindh!

När man läser notiserna så tycks det vara så att UD-tjänstemannen fortsatt är i rikets tjänst. Det låter en smula märkligt med tanke på att han är gift med en människa som misstänks för spioneri.

Var ligger lojaliteten hos den äkta maken? Och vad tänker den nuvarande utrikesministern göra åt saken?

Det finns all anledning att tro att vi aldrig kommer att få veta hela sanningen. Men det vore sannerligen spännande om så skedde!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar