10 augusti 2012

Nordkorea överger planekonomin???

SR Ekot rapporterar på fredagseftermiddagen att Nordkorea är på väg att överge planekonomin.

Det påstås att bondgårdar i norra delen av det stängda landet tillåts ta ut 30% i egen vinst.

Det låter ju som ett litet steg mot förändring men eftersom landets jordbruk inte lyckas mätta det egna folket så lär vi inte kunna tala om några vinster för privat bruk heller!

Det brukar heta att tron kan försätta berg. Skulle Ekots påstående vara sant så vore det fantastiskt.

Margita Boström, journalist vid Ekot, avslutar dock med att citera Leonid Petrov, docent vid Universitetet i Sydney. Petrov konstaterar krasst: ”Nordkorea kan inte öppnas upp, för då skulle befolkningen få reda på hur lurade de varit och det skulle leda till ett uppror som slutar med ledningens död”.

Det är bara att hoppas att befolkningen verkligen får reda på hur lurade de varit och att de orkar samla krafter, trots årtionden av hjärntvätt, till att sänka den förtryckande regimen!

1 kommentar:

  1. Jag tror Nordkorea sneglar på Kina. De ser hur enorma framgångar ekonomiskt Kina har haft, sedan de började marknadsekonomisera sig.

    Trots det så bibehåller Kina i väsentliga delar partistrukturerna och partikontrollerna av samhället. Än så länge. Och den nya regimen i Nordkorea är nog mycket mer prestigelös och uppriktigt förändringsvillig, i vissa riktningar, än de tidigare regimerna.

    Det värsta man kan göra i det läget är att hatiskt bomba dem med rigida politiska krav som istället låser dem.

    Först öppning, handel och utbyte. Sedan växer det fram en förändring även i samhälls strukturerna. Och debatterna. Inifrån.

    Istället för att landet skall bli en spelplan för karriärsugna do-gooders, som gör mer skada än nytta.

    SvaraRadera