22 maj 2012

Om Guld-Sarah och journalist-nollor!

Sarah Sjöström har, för någon timme sedan när detta skrivs, tagit EM-guld50 m fjäril!

HEJA SARAH!

Herregud så jädra bra gjort!

Vad kul OS förhoppningsvis blir!

Tills dess hoppas jag att den svenska journalistkåren går en snabbkurs i svenska och att jag själv inte gör alltför grova skrivfel i detta blogginlägg…

DN har under den senaste timmen haft Sarah som andranyhet på sin sajt. Där informeras vi om att hon slagit sitt ”pärsonbästa”! Just det, ”pärsonbästa”!!!

Sorry, men lika imponerad som jag är av Sarahs insats lika lite imponerad är jag över tidningarnas kvalitet på språk, stavning, syftningar och gud-vet-allt.

Expressen har, liksom många andra tidningar, mer eller mindre dagligen rättelser införda.

I söndagens Expressen fick vi bl a veta att Jane Fonda, på röda mattan i Cannes, tyvärr blivit omdöpt. ”I stället för hennes namn står det Glenn Close. Vi beklagar misstaget.”

Nej Expressen, det var inget misstag. Det berodde på att den som skrev texten inte hade en enda liten mikrosusning om vem Jane Fonda är. Lika lite som denne/denna skribent känner till Glenn Close! Felskrivningen berodde på okunskap, dumhet, ignorans eller ren och skär lathet. Hur svårt kan det vara att i it-teknikens tidevarv göra en sökning i cyberspace???

I dagens Metro var det en insändarskribent som ondgjorde sig över att så många ”språkpoliser” kommenterade hans tyckanden och då endast de språkliga fel han, uppenbarligen, gång efter annan upprepar.

Det är ju liksom just det som är pudelns berömda kärna!

Vårt språk är vackert och det borde vårdas betydligt bättre! Liksom att fakta som ska publiceras måste korrekturläsas en eller åtta gånger!

Av alla!

Inte minst av den svenska journalistkåren!

Det behövs fler "språkpoliser" i vårt sommarvackra land!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar