27 januari 2012

Löfvén väcker debattlusten igen

I sitt första tal som nyvald ordförande för sossarna ägnade Stefan Löfvén en alltför stor del åt att berömma sina företrädare. En flock gamla elefanter på första raden och tal om att han har August Palm på väggen på sitt kontor var oroväckande och för ett litet tag trodde jag att vi inte skulle få veta något visionärt alls om vad han tänker sig framöver.

Det tog sig rejält längre fram i talet och plötsligt kändes det som om ett embryo till en politisk debatt föddes. Det vore fantastiskt om embryot får växa till sig. Efter ett år av i stort sett ingen politisk debatt alls så kanske vi äntligen kan få igång densamma.

Trots att jag är borgerlig sympatisör så kommer jag att välkomna återkomsten av den politiska diskussionen! Den kommer att trigga alliansen som nu måste lämna det senaste årets räkmacka och, även de, börja prata politik igen.

Några synpunkter har jag dock på det Löfvén sa:

Till skillnad mot vänsterns Jonas Sjöstedt så berättar Löfvén att han är stolt över att bo i Stockholm som han konstaterar är otroligt vackert. Det är dock väl sent med en sosseföreträdare som inser att storstadsväljarna är viktiga.

Löfvén säger att det är bedrövligt med alla tiggare på huvudstadens gator. Inte med ett ord nämner han att många av dessa tiggare troligen är utsatta för människohandel där de, som redan lever ett miserabelt liv, utnyttjas av grovt kriminella som stoppar de slantar som folk skänker rakt ner i sina egna solkiga fickor! Det verkar nästan som om Löfvén vill få oss att tro att tiggarna är offer för regeringens politik. Det hoppas jag verkligen att människor genomskådar.

Som om det vore en monopolistisk rättighet att slåss mot diskriminering försökte Löfvén säga att han, minsann, till skillnad från alla andra, ska kämpa mot diskriminering. Det är inte bara ett hån mot alla oss icke-sossar som också är emot diskriminering. Det ger också en fadd smak i munnen då vi vet att Löfvén i tidigare löneförhandlingar röstat emot satsningar på jämlika löner mellan män och kvinnor.

I den efterföljande presskonferensen sa Löfvén att "partistyrelsen har fattat beslut om att avveckla kärnkraften". Jag undrar vad Löfvéns kompisar i IF Metall tycker om det. Återstår att se hur han tänker sig fler jobb i Sverige utan tillräcklig energitillgång?

"Vi är Sveriges bästa parti” sa Löfvén också.

Om vi tittar på det senaste året av sosseturbulens så är det inte bara genant att påstå att detta är det bästa Sverige kan åstadkomma när det gäller politik. Det är också, naturligtvis, helt fel!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar