31 december 2011

I morgon ökar vi pressen på krogarna!

I morgon sänks restaurangmomsen från 25% till 12%.

En undersökning som Sveriges Radio låtit göra visar att ungefär hälften av landets krogägare inte har för avsikt att sänka priset.

Det tänker däremot flera av våra snabbmatskedjor. Jag såg t ex McDonalds annonsera om att de i morgon sänker priserna men också att de under 2012 räknar med att anställa 600 personer fler än vad de gjort i år. Man kan tycka vad som helst om en del av käket som serveras på snabbmatsställen men McDonalds har förstått budskapet från regeringen och inser att här finns en potential att utnyttja. Bra och rakryggat gjort!

När det gäller övriga matetablissemang så är det nu upp till oss som kunder att förväntansfullt ställa krav på lägre priser. Att, som säkert en hel del giriga krögare kommer att göra, skylla på ökade omkostnader och behålla dagens prisnivå duger inte!

Själv tänker jag göra mitt bästa för att endast sponsra krogar som inte ”smyghöjer” priserna genom att inte sänka priset. Mitt lunchhak riskerar att få sina fiskar extra varma på måndag…

Kanske blir det mycket snabbmat år 2012…

2 kommentarer:

  1. Du har noll koll. Jag har själv restaurang och vi kommer inte att höja priserna, vilket i praktiken är en prissänkning. Vi har inte höjt priserna sedan 2009 trots ökade lönekostnader, hyror etc, nu blir det tredje året vi inte höjer priserna, vilket vi skulle vara tvungna utan sänkningen av momsen.

    Men det viktigaste är att beskattningen blir rättvis. En restaurang har högre lönekostnader, högre hyror etc än take away och på det har man straffats med dubbla momsen, det är naturligtvis helt barockt.

    Att jämföra med mcdonalas håller inte heller, de har högre volymer och bättre avkastning. e har väldigt mycket takeaway som redan beskattas med 12 %. Dessutom så har de bara ungdomar som jobbar och hög omsättning vilket håller nere personalkostnaderna.

    Vanligt folk utan insikt för för vana att tro att restauranger tjänar en massa pengar, så är det inte. Det är förmodligen den minst lönsamma och mest arbetsamma branschen. Det är på tiden att den arbetsintensiva branschen får en rättvis beskattning.

    Det andra är att syftet är att skapa mer jobb. Om man tar ut momsäkningen i lägre pris så blir det inget över till att anställa fler. Jag föreslår att du sätter dig in lite i frågan innan du börjar gasta om att ställa krav på restauranger.

    SvaraRadera
  2. Eller så startar nu en självsanering av en bransch som genom mycket ruffel-och-båg, halvtaskig kvalitet och usel personalpolitik har överetablerats av mindre nogräknade krögare?

    SvaraRadera