3 november 2011

Nordea och kundföraktet

Bara några få dagar efter att vi fått veta att fondförvaltningen vid Nordea hamnar på topplistan "sämst i riket" avslöjar nu SvD Näringsliv att banken köpt in en exklusiv lägenhet á 22,5 miljoner.
Lägenheten är tänkt som vd-dito för en person som tjänar sjusiffriga belopp varje år. Dessutom ska våningen piffas upp för miljonbelopp.

Nyligen meddelade banken att 2000 anställda får gå i besparingssyfte.

Det är mer än hög tid att det som under (alltför?) många år varit min, och många andras, bank kommer med ett antal klargörande besked om varför vi ska fortsätta att vara kunder?

Vilka är mervärdena för oss som valt att samla en stor del av våra bankaffärer hos Nordea?

Med nollprocents ränta på lönekontona och fondsparanden som ligger långt under jämförelseindex är inte bankens märkliga utspel, under ordförande Björn Wahlroos, längre trovärdiga.

5 kommentarer:

  1. För det första så får han ingen lägenhet, det är banken som kommer äga lägenheten, VD:n får bara bo där. Det är en investering för banken. Banker är inte allmännyttiga utan företag som vilket annat som helst och ska gå med vinst. Förmåner som denna kan locka de bästa cheferna vilket troligen kommer öka bankens vinster.

    Tro inte på allt media säger. Detta med att "Bank X ska sparka 2000 personer" är inte att de ska sparka personer som faktiskt jobbar utan de ska inte nyanställa och ersätta personer som slutar genom tex pension. Detta slimmar organisationen och ökar produktiviteten vilket genererar mer i vinst, vilket är syftet.

    Privata kunder är alla bankers sämsta kunder. De kräver mycket, kan ingenting och genererar lite pengar åt banken. Personligen tror jag de flesta banker skulle vila skippa privata sidan helt.

    SvaraRadera
  2. Att banken, och inte VD, äger lägenheten är mig fullständigt likgiltigt! Dels har jag svårt att se att bostaden, med aktuell bostadsmarknad, är en "investering", dels verkar inte banken ha rekryterat rätt chefer eftersom förvaltningen av fondmedel går riktigt dåligt.
    Skulle Nordea inte vilja ha mig eller någon annan som privatkund så hoppas jag att de kommunicerar detta. Jag är övertygad om att ett antal andra banker i så fall skulle vara intresserade!

    SvaraRadera
  3. Mycket bra Jens Fagerlund.Staten är ju delägare av Nordea. Skamligt,milt sagt........

    SvaraRadera
  4. Måste kommetera Sebs inlägg, när banken höll på att likvideras för tiotal år sedab gick staten in med SKATTEBETALARNAS pengar och räddade banken så det där med privatkunder ska du nog vara försiktig hur du utrycker dig.Vem ska annars LÅNA pengar detär det bankerna känar pengar på inte det man sparar i fonder det är småsmulor i sammanhanget.

    SvaraRadera
  5. Hur tror Seb att Nordea tjänar pengar, om det inte är till stor del på privatkundernas fonder,lån, pensioner, försäkringar, banksparande, kortavgifter mm? Visst tjänar man endel på företagen också, men största delen kommer från privatkunderna.

    SvaraRadera