19 november 2011

Miljöpartiet, en död ek och trafikomläggningar!

Turerna kring den s k tv-eken går vidare!

Hittills har trafikavspärrningar och ombokningar av trädfällarpersonal kostat stadens invånare mer än 100.000 skattekronor!

En av pådrivarna i kampen för att rädda eken är Eduardo Hornos Ledoux (MP), ledamot i Östermalms stadsdelsnämnd. Tidigare i dag skickade han, via mail och sin egen iPad, följande drapa till kreti och pleti:

”Hej! Kampen fortsätter! Vi ses vid eken nu måste vi vara ännu fler om vi ska ha kvar våran EK! Stor kraftsamling idag lördag 19 november kl.14. Nu är det allvar!

Till Polismyndigheten
Hur farlig eken än är får den enligt 9 kap i plan - och bygglagen inte fällas utan MARKLOV av stadsbyggnadsnämnden.
Trafiknämnden eller borgarrådet Hamilton har inte ansökt om något marklov
Ingen har rätt att såga ned eken förrän stadsbyggnadsnämnden utrett om eken är så sjuk att den måste fällas. Det är inte Trafikkontorets sak att utreda det. Många expereter anser att trädet är så bra att den kan leva vidare.
Eken har även i år utvecklat fullständigt bladverk, blommor och frukt.
Däremot är det rätt att - i avvaktan på en utredning hos stadsbyggnadsnämnden att med sin expertis utreda ekens status - stänga av trafiken.
Vem som än försöker fälla eken nu torde göra sig skyldig till egenmäktigt förfarande.
Det måste vara polisens skyldighet att avvärja förberedelse till egenmäktigt förfarande och se till att eken inte fälls utan marklov. Den lagen finns ju för att skydda värdefulla träd i staden!”

Om ovanstående kan man tycka en hel del! Och då bortser jag från språkfelen!

Själv anser jag att det är snuddande nära uppvigling!

Sedan är det häpnadsväckande att en miljöpartist tycker det är toppen med trafikomläggningar som innebär att trafik nu tvingas nästla sig fram över stora delar av Östermalm.

Jag föreslår att staden omgående beslutar om att lätta på de flesta trafikrestriktionerna såsom enkelriktade gator i stadsdelen. Sedan är det bara att vänta på vad väljarna tycker om tung trafik i de fina kvarteren!

Redan i går tvingades flera busslinjer ge sig in på annars fridfulla gator.

Ekstrulet har med all, icke önskvärd, tydlighet passerat anständighetens gräns. Våra skattekronor är värda ett betydligt bättre öde än att spenderas på ett dött träd!

8 kommentarer:

  1. Det är ju inte dött. Och därmed faller hela din argumentation.

    SvaraRadera
  2. De flesta växter som står inför döden blommar, fröar, blomstrar!
    Experter på ekar har konstaterat att barken på Oxenstiernsgatans ek är mer död än levande och rotsystemet är i upplösning!
    Att hemvirkade luvor kedjar fast sig i trädet är patetiskt. Liksom den förälder som i fredags lät sitt lilla barn kräla omkring bland rötterna!
    Det är inte min argumentation det är fel på....

    SvaraRadera
  3. Alla vill ha eken kvar! Den är ju monumental!
    den står ju i en djup murad brunn, den räddades en gång förr då dem anlade gatan och höjde nivån. Den kan ju inte tippa omkull där den står och grenarna kan ju stödjas upp.Jag har aldrig sett ett sånt träd!
    Pia Berg

    SvaraRadera
  4. @ Pia: Nej, alla vill verkligen inte ha eken kvar! Mest beroende på att den är en fara för liv och egendom! Jag tycker också att den varit ett mycket vackert träd. Men allt har ett slut! Så även ekar! Och att hundratusentals skattekronor spenderas på något dött gör inte saken bättre!

    SvaraRadera
  5. Pia:
    Att "alla" vill är ju en klassisk men så gott som alltid felaktig argumentation. Man kan säga saker som "många" eller "de flesta" eller "alla som jag pratat med" men man kan nästan aldrig säga "alla".
    Sedan vill jag nog bestämt hävda att inte heller "de flesta" är applicerbart i det här fallet. Snarare är det nog så att det är rätt många som inte bryr sig så värst mycket om TV-eken.

    Själv tycker jag mest att det är fascinerande att en ek kan orsaka så mycket rabalder medan knappt en människa lyfter ett finger när mängder av träd skövlas bort utanför stan för att ge plats för nya vägar och glesbebyggda förortsområden för att de med sitt på det torra i innerstan och närförort inte vill ha nya grannar. I hög grad samma typ av människor som nu vakar vid den döda eken är min gissning.
    Bor för övrigt själv på Östermalm så då var det sagt :)

    SvaraRadera
  6. Lägg er demonstrerande energi på missvården av döende människor istället för på döende träd!!

    SvaraRadera
  7. Svar till Jens och andra som tycker som han. Trafikkontoret har beslutat om fällning av TV-eken utan något som helst underlag. Senaste undersökningen var 2006. Efter protester så begärda man undersökning av trädet. Trafikkontoret vill innan denne norska trädexpert lämnat sin rapport fälla trädet, utan någon som helst undersökning mer än visuell, gjord av Björn Embrén. han hänvisade till en svamp som senare visade sig vara ofarlig för ekar. Det finns otroligt mycket mer bevis för att hela denna affär har misskötts. Det handlar inte bara om eken, det handlar om att Trafikkontoret utan att det finns några skriftliga beslut, kan såga ned vad de vill utan att ha gjort en undersökning. Detta handlar inte om en gammal asp ute på nån åker. Det är en ek som enligt Naturvårdverket är ett Skyddsvärt träd. Sådana skall behandlas mer noggrant. Sedan har ju flera certifierade arborister undersökt trädet och då har det visat sig att Björn Embrén haft fel. Men så är han inte en certifierad arborist. /Johan Strömstedt

    SvaraRadera
  8. För min del kan hur många arborister som helst undersöka eken (medan den ännu finns kvar)! När t o m de senaste ivrarna från Göteborg konstaterade att eken var ok till 50% så räcker det för mig. En träd på en stadsgata som står upprätt "till hälften" lämnar en hel del att önska!
    Dessutom vet jag att busschaffisar, kollektivresenärer och alla andra typer av trafikanter minst sagt är less på det patetiska skådespel som utspelas på Östermalm.

    SvaraRadera