24 oktober 2011

Radiohuseken och hippielägret

Ett antroposofiskt hippieläger på LSD?

Det var min första undring när jag på morgonens tv-nyheter fick se ett inslag från OxenstiernsgatanÖstermalm i Stockholm!

I hemvirkade luvor och med vattniga ögon sa intervjuade personer fönumstiga saker som "ett träd är liv" och liknande!

Den s k Radiohuseken är döende. Trädet är ruttet och bladverket har under flera år glesats ut betänkligt!

De som passerar på Oxenstiernsgatan har under flera år gjort det med livet som insats.

Nu har trädkramarna vaknat och strömmar till från Knäckebröhult och annorstädes. Människor som troligen aldrig satt sin fot på Östermalm och ännu mindre lagt märke till eken ifråga tidigare begråter nu det faktum att trädet ska tas ned!

Jag blir förbannad!

Ja, ett träd är liv, men livet har ett slut, tro det eller ej, och nu klämtar klockan för Radiohuseken!

Tänk om ni trädkramare kunnat lägga er energi på något vettigt? Var fanns ni under sommaren? Då borde ni ha campat på Norr Mälarstrand och räddat de friska pilträd som sedemera förgiftades av någon marodör!

Nåja, skulle hippelägret vid Radiohuset lyckas i sitt uppsåt att låta trädet få stå kvar så har jag bara ett önskemål. Det är att ni, alla lägerdeltagare, stannar kvar. Dygnet runt! För alltid!

När höststormen kommer och eken havererar med, för er, svåra kroppsskador eller död som följd så kommer ni inte att få min medömkan! Sorry!

7 kommentarer:

  1. Vidga dina vyer!
    Du lever i 100 år om du har tur.
    Om du går 100 år tillbaka har människan hunnit bränna upp hälften av all skog som någonsin vuxit på jorden i sina förbränningsmotorer.

    Under denna tid är "ekens" största förändring att någon kapat en sidogren med en diameter som överstiger den högsta rekommenderade (10cm) med råge (se sidan på eken). Naturligtvis är det från detta sår rötan kommit. Alltså gör människan som vanligt, dvs begår fel som hon rättar till genom att begå fler fel, fast i större skala.

    SvaraRadera
  2. Jens,

    Jag bor i Skåne, men kommer väl ihåg eken från mina år i Stockholm, minns den som ett av stadens bättre inslag.

    Det är löjligt att påstå att man passerar den med livet som insats. Vi är verkligen trygghetsnarkomaner i Sverige.

    Naturligtvis finns det många missförhållanden i världen, du undrar varför man inte riktar sitt engagemang åt andra håll.

    Samtidigt lägger du själv tid och engagemang på att kritisera dem som vill rädda eken, det visar ju att detta rör upp känslor eller innebär intressen också för dig. Det finns ju annat du kan reta dig på i världen, eller?

    Jag hoppas att varken du eller någon annan drabbas av svåra kroppsskador eller död, varken orsakade av eken eller andra anledningar, och kan bara beklaga att du är så bitter att du känner att du måste trumpeta ut din brist på medömkan åt drabbade medmänniskor.

    Hur skulle du då kunna sörja ett träd?

    Kram,
    Peter

    SvaraRadera
  3. @ Peter. Tro mig, jag har tillbringat massor av mitt liv i vackra Sörmland. Jag har sett ekar gå från fantastiskt vackra träd till urglesade vrak.
    Jag har upplevt ekar som fallit i höststormar och är tacksam för att varken liv eller egendom gått till spillo vid dessa tillfällen!

    Eken på Oxenstiernsgatan är på fallrepet och jag tycker det är tragiskt att människor i någon slags nostalgiflum slåss för trädets bevarande. Det finns så mycket annat att lägga energin på.

    Det är också intressant att läsa att flera kring eken inte ens är boende i Sverige. Kringresande i uppvigling?

    Jag kommer att sörja eken men delar inte uppfattning med de som vill att ett döende träd ska bevaras, eller som en ”tomte” föreslog i går, fyllas med cement!

    SvaraRadera
  4. Tack Jens för ditt svar, och för att du nyanserade dig lite.

    Jag förstår dock inte varför människor utanför landet inte ska få bry sig in eken. Jag gissar t ex att du inte gillar att man utrotar alla tigrar i Indien, även om du inte bor där, och att du kanske till och med kan uppröras lite om man bestämmer sig för att göra kalhygge av Sequoia-skogarna i Kalifornien (de mångtusenåriga träden som blir så stora att man i vissa fall till och med kan kör bil i tunnel genom dem.)

    Jag har lite svårt för etiketter som "nostalgiflum", det är att alltför enkelt avfärda vissa personers tankar och åsikter. Har också svårt att inse att människor med "hemvirkade luvor" skulle vara mindre tillräkneliga än alla dessa som struttar runt med dyra märkeskläder tillverkade av barnarbetare i Kina.

    Trädet är vackert och kommer att vara det lång tid framöver. Om vi kan skicka ut satelliter, göra tunnlar under vattnet och bygga höghus kan vi nog med lite god vilja med ganska enkla medel och till låg kostnad bevara detta naturens minnesmärke i vår huvudstad. I Sverige har vi så bråttom att feja undan vår historia när den börjar flagna. Med lite mer sunt förnuft och starkare historiskt perspektiv skulle vi kunna rädda mycket mer till eftervärlden.

    SvaraRadera
  5. Hej - hittade din blogg genom DN. Jag har följt den historian med intresse som någon som läste botanik på universitet. Jag måste säga att jag kan ju förstå varför det här trädet väcker starka känslor i människor men samtidigt kan jag hålla med dig när du beskriver fenomenet som "nostalgiflum."

    Jag tror att det handler om en viss sentimentalitet om idén själv - att ett sådant träd skulle tas ned blir en skandal hos många människor. Det verkar har blivit någon symbolisk strid, därmed säger det något hemskt om mänskligheten om vi inte kämpa tillräckligt hårt för att rädda ett enskilt träd...eller något liknande.

    Förutom insinuerar nu ett flertal att det är faktist någon SL konspiration, medan andra människor bryr sig inte alls om vad "experterna" har sagt eftersom "De hade fel om almarna för 40 år sedan!"

    Det här slår mig som missriktade och jag har blivit frustrerad när jag höra ett sådant resonemang. Är försöket att rädda eken egentligen ett utlopp att kämpa emot "The Man"? Ja, det är möjligt att trädet inte är så sjukt som sades förut (det ska bli intressant att se vad den nya utredning upptäcker), men ändå har jag svårt att förstå varför det är så tveksamt, eller så säger ett flertal, att eken kunde bli allvarligt sjuk? Det är ett 1000-årige träd...och dessutom ser det inte alls friskt ut, tror jag.

    Och om det är så sjukt som den första trädexperten sa, kan man inte gå tillbaka därifrån -- alla våra teknologiska segrar spelar ingen roll i det här fallet, eftersom det handlar ju om livet. I mitt sinne är det faktist ganska sörligt att se trädet i det där skicket. Inte att vara för känslig själv, men det verkar mer värdigt till trädet att det tas ner.

    Förlåt, min kommentar är alldeles för lång. (Hoppas det var klart - svenskan är inte min modersmål.)

    Sarah

    SvaraRadera
  6. Folk upprörs över ett träd när tex 1000-tals är hemlösa i denna stad. Om samma uppmärksamhet skulle riktas mot tex detta problem så skulle det kanske hända nåt men nu har en massa gamla vänstersympatisörer visat sitt rätta ansikte och famnar en ek istället för en människa./Bo Grahn

    SvaraRadera
  7. Upplysning:"Det är tillåtet att ta ner några grenar".

    SvaraRadera