15 oktober 2011

En varm tanke till Cubas oppositionella!

Laura Pollán är död!

Många undrar säkert vem detta är.

Laura var en av ledargestalterna i gruppen ”Damas de blanco”, fritt översatt ”Kvinnor i vitt”, en regimkritisk kvinnogruppering i Cuba.

Gruppen bildades 2003 efter att Castroregimen genomfört massarresteringar av oppositionella, främst män.

Kvinnorna går till söndagarnas mässor klädda i vitt och marscherar därefter tysta, ibland bärande på blommor, för att markera sitt motstånd mot regimen. Den vita färgen sägs visa på de arresterades oskuld.

Att svenska, ofta vänsterradikala, feminister inte gett mer uppmärksamhet åt ”Damas de blanco” är ett tydligt tecken på att de, svenskarna alltså, inte är beredda att erkänna, ens för sig själva, att Cuba inte är det drömsamhälle de hoppas på och vurmar för!

När jag i slutet av 70-talet började läsa spanska var den första mening jag fick lära mig, i den vänsterinsnöade skollitteraturen: ”Hoy voy a Cuba”, dvs ”Idag reser jag till Cuba".

Nej, det gör jag verkligen inte. Och det kommer heller inte att ske förrän demokratin gjort sitt intåg i det karibiska öriket.

Däremot sänder jag i dag en tanke till de kvinnor som, klädda i vitt och med blombuketter, fortsatt protesterar mot godtyckligt fängslande av oppositionella i det som inte kan beskrivas på annat sätt än en djupt odemokratisk diktatur!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar