5 oktober 2011

Budget i (S)kattehöjarnas paradis!

Så kom dagen många väntat på! Eller också inte!

Sossarna har presenterat sin skuggbudget. Åtminstone den som gäller för dagen för som vi alla vet byts åsikter ut i en rasande takt.

Inte helt otippat föreslår Juholt & Co skattehöjningar "en masse" för att finansiera sina förslag.
I övrigt känner vi igen en hel del av den stoppa-hindra-förbjuda-politik som är typisk för (S).

Barnomsorgspengen ska bort. Alla barn ska gå till identiskt lika kolschosförskolor och föräldrarna ska inte ges möjlighet till något val.

(S) föreslår vidare ett "samarbete" mellan näringsliv, fack och regering. Med "samarbete" menas att kommittéer ska skapas som medelst hård styrning bestämmer hur "samarbetet" skall genomföras.

Partiet föreslår sänkt arbetsgivaravgift generellt men vill ta bort den rabatt företag har haft för att rekrytera unga. Det luktar som om en återgång till arbetsmarknadsåtgärder i stor skala är på väg tillbaka och att man genom detta, som sedvanligt, tror sig kunna dölja arbetslöshetssiffror i åtgärdernas mörka skrymslen. Hur unga människor får större möjligheter till arbete är dock ytterst oklart!

Det ska bli gratis att gå på muséer. Vi som inte älskar t ex en viss typ av konst ska således betala för att andra ska kunna göra det.

A-kasseavgiften ska sänkas men ersättningen ska ökas!?!

Alkoholskatten ska höjas (och Tysklandstrafiken med mindre lastbilar kommer att nå nya rekordnivåer)!

Det finns dock en punkt som jag är beredd att tycka att den är bra! (S) vill att all skattefinansierad verksamhet skall omfattas av offentlighetsprincipen och att t ex Lex Sarah skall utvidgas. Utan att ha tänkt klart på denna punkt kan jag tycka att det låter vettigt!

Inför dagens presentation har krönikorna och kolumnerna i tidningarna varit många.

När t o m Katrine Kielos i Aftonbladet är en smula skeptisk till (S) har det gått tämligen långt. Visserligen är hon patetisk när hon säger att "Juholt måste återföra Socialdemokraterna till sin roll som det stora regeringsbärande partiet i Sverige" men hon har helt rätt i att, för att ha en chans, så måste även vi som inte röstar på (S) kunna respektera partiet. Och det är fortsatt mycket svårt!
Kielos konstaterar krasst att dagens skuggbudget aldrig kommer att genomföras.

(S) sitter inte i regering och till nästa val, om tre år, kommer partiet att ha ändrat uppfattning ett otal gånger.

Även (V) presenterar också, t ex på Sidan 4 Debatt i Expressen, sin skuggbudget. Lars Ohly och Ulla Andersson vurmar, liksom (S), för rejäla skattehöjningar. Inte heller nu blir någon förvånad.
Däremot känns det "sådär" att (V) vill att Sverige ska vara en ledande industrination när vi vet att de ännu inte presenterat ett fungerande alternativ till energiförsörjning eftersom kärnkraften inte ska få finnas.
Den gröna omställningen som partiet talar om sägs ge 5000 nya jobb. Frågan är om dessa står att finna i drivandet av kvarnhjul? Någonstans måste ju energin komma från i en "ledande industrination".

Säga vad man vill men jag tror inte att nya väljare strömmar till vare sig  till (S) eller (V)!

2 kommentarer:

  1. Du kallar dig "obundet kritisk". Det innebär, hoppas jag, i de flesta fall inte alls att du bara sitter och gnäller utan argument. Vad är det som är dåligt med sossarnas budget?

    SvaraRadera
  2. Ehhh....har du läst mitt inlägg??? Gör annars det! F ö anser jag att Maria Abrahamsson gör en utsökt analys på SvD http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/juholt-satsar-pa-svartjobb-och-smuggling_6527752.svd

    Och JA, jag är obundet kritisk. Och röstar borgerligt men den delen läste du inte. Heller!

    SvaraRadera