12 september 2011

Aftonbladet, breda killar och avtalsrörelsen

I en ledarkrönika i dagens Aftonbladet skriver Eva Franchell om "de breda grabbarna" i IF Metall, GS och Livsmedelsarbetareförbundet.
Eva påstår att dessa "breda" grabbar försöker sko sig på de stackars kvinnorna i yrken som omfattas av avtal inom Handels och Kommunals områden.
Eva hänvisar till Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund som sägs ha räknat ut att det kommer att dröja 90 år innan rättvisa löner uppnås och att detta beror på "grabbarna" i Metall.

Vänta nu lite…

Ska vi först ta och kolla upp förbundsstyrelserna i de breda grabbarnas fackförbund och på motståndarsidan. Ja, könsfördelningen är en smula ojämlik men det finns kvinnor i grabbarnas styrelser! Lika snett, fast åt andra hållet, är det på den andra kanten.

Fördelningen i förbundsstyrelserna är:

  • IF Metall 11 män / 6 kvinnor
  • GS 13 män / 2 kvinnor
  • Livs 6 män / 5 kvinnor
  • Handels 5 män / 8 kvinnor
  • Kommunal 2 män / 11 kvinnor
Det är inte förutan att jag undrar vad tjejerna i "de breda grabbarnas" förbund tycker om att bli kallade just breda grabbar? Vad har de gjort för ont mot Eva Franchell och Lenita Granlund?
Men det brukar ju heta att inga tjejer är så elaka som just mot andra tjejer…

Omvänt kanske det skulle ha behövts lite breda killar i Kommunal och Handels för att få upp lönerna, vem vet?

Intressantare är det att ställa sig frågan varför inte så många tjejer/kvinnor vill bli metallarbetare, skogsröjare eller slaktare?

Men kanske är vi på väg åt det hållet. Antalet elever som väljer teknik på gymnasiet i Stockholm har fördubblats på 5 år berättar SVT.

Hur som helst kan vi ju bara hoppas att arbetsmarknadens parter tar rejält ansvar i årets avtalsrörelse. Ekonomiskt obestånd lurar en bit utanför rikets gränser….

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar