28 juni 2011

Hussar och mattar u.p.a.

De flesta hundägare blir galna om man tycker att de borde ha sina djur kopplade. På något självklart sätt anser de att vi andra ska finna oss i att bli nersprungna, påhoppade och besniffade.

Det tycks särskilt handla om de som inte har tillräckligt pli på sin voffsing. Då det inte finns något generellt kopplingstvång så hävdar de sin rätt och förbannar oss som vågar ha en synpunkt på den uppfostran de gett sina älsklingar.
Däremot, och det låtsas många hundägare inte om, så är det många kommuner som i sina ordningsstadgar stipulerar kopplingstvång på offentlig plats, däribland Stockholm.

Jag gillar hundar och kan bli löjligt barnslig när jag möter en glad vovve som vill busa en stund men ibland vet man ju inte vad som väntar när en hund kommer springande emot en.
Omvänt så är det många människor som glatt sträcker fram händer och ska hälsa på en hund utan att ha fått okej från husse eller matte och det är sannerligen inte bra det heller.

Det gör mig en smula bekymrad att det nu presenteras siffror som säger att det under år 2009 krävdes 1119 vårddagar p g a hundangrepp.

Det är lätt att beskylla många hundägare för att de skaffat fel typ av hund, ett djur de inte klarar av. Dessa finns, det råder inget tvivel om den saken. Men det handlar också om taskigt uppfostrade familjehundar vars hussar och mattar har noll koll och är inkapabla att kalla in hunden vid behov.

Jag envisas med att tycka att det borde vara människan som väljer om han vill hälsa på en hund eller inte. Valet borde inte vara djurets.
Sedan spelar det ingen roll hur mycket husse eller matte försöker övertyga om att deras hund inte skulle göra en fluga förnär.

Kanske behövs det ett hårdare regelverk för fler än hundarna.
Hussar och mattar t ex.

3 kommentarer:

  1. bra skrivet och väl rutet, alla hundägare tycks tro att just deras hund är undantaget, det finns också många fall där hundägare helt enkelt smiter när deras hund attackerat även barn, det säger allt.

    stefan

    SvaraRadera
  2. Jag är själv hundägare och har mina hundar lösa när det går, dock aldrig på trafikerade vägar tex.. Mina hundar hälsar varken på människor eller hundar när dom går lösa, och jag kan själv störa mej på att folks lösa hundar kommer och springer på mina hundar, då mina hundar inte vill leka eller hälsa på folks alltid snälla hundar.. Tyvärr har jag fått intrycket att många tycker det är elakt att ha koppel på hunden och därav har den lös, likaså att många inte "orkar" hålla i kopplet.. Detta är svar jag fått när jag bett folk koppla sina hundar.. Tyvärr så tror jag att det här är ett problem, som kommer bli svårt att komma undan, då det finns människor av alla dess slag, med alla olika typer av hundar som gör detta.. Sen tycker självklart den gamla tanten med sin lilla chihuahua att hennes hund inte kan göra nån skada när den springer på någon.. Men folk tänker aldrig på att när deras smä/stora/snälla/elaka hundar springer på en kopplad hund, så kanske den hunden är jätte elak och faktiskt biter deras hund? Säger som alltid, borde krävas lite kunskap innan man får köpa hund, och inte bara en 500 lapp, som man tragiskt nog kan köpa hundarna för i dag =(

    SvaraRadera
  3. Håller med om det du skriver. Jag har själv en hund, en blandras (amstaff/staffe). Världens underbaraste både bland människor och andra hundar men skulle aldrig ha henne okopplad om det inte är inhägnat område då det är just en HUND. Oavsett ras/storlek på hunden anser jag att den ska hållas i koppel, spelar ingen roll om det är en liten hund. Jag själv blev biten av en liten jack russel i benet en gång, helt oprovocerat när jag gick förbi. Ingen större skada men det spelar ingen roll tycker jag, det är själva principen. Som föregående talare skriver kan även den lösa hunden bli skadad om den springer fram och vill hälsa på "fel" hund. Och skulle den kopplade hunden vara av "kamphundsras" så hade det i rubrikerna stått "Liten hund biten av kamphund" eller liknande. Sen tycker jag att oavsett om man har riktig pli på sin hund så ska man hålla den kopplad eller iallafall under ORDENTLIG uppsikt för som sagt är aldrig en hund annat än just en hund och då jaktinstinkten sätter in kan det bli knepigt, oavsett om den alltid lyssnar i vanliga fall.

    SvaraRadera