28 juli 2012

Om Kuba, svenska UD och charter till en diktatur!

Aron Modig, KDU-ordförande, tillåts inte träffa representanter för den svenska ambassadenKuba.

Aron, som var med vid dödskraschen, där regimkritikern Oswaldo Payá omkom/dödades, hålls kvar, med tvångsmedel, av kubanska myndigheter som säger att anledningen är att han måste kunna höras i utredningen av olyckan/dådet.

Svenska UD tycks finna sig i att det är helg och säger sig vilja ta nya tag på måndag.

Det är naturligtvis helt oacceptabelt!

Att kontakter på regeringsnivå inte kan ske utanför kontorstid känns som stenålder.

Att svenska UD finner sig i detta faktum är bedrövligt!

Den kubanska s k ”demokratin” visar just nu upp sitt rätta ansikte.

Aron ska hem bums! Och svenska charterarrangörer borde skrota Kuba som resmål precis lika snabbt!

9 kommentarer:

  1. Men hallå. Kuba är stenålders. Föruom sjukvård och samhällsservice. Där är det bättre än här.

    Och Kuba är byråkratiskt och långsamt. Vi får inte träffa killen i helgen och han får inte åka hem bums. Är inte det rimligt? Vad hade hänt om någon varit med om en dödskrasch i Sverige, där en viktig politiker dött? Och där det finns misstankar om mord?

    Lugna ner dig lite nu. Inget konstigt har hänt .... än. Kom tillbaka när så är fallet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Delar inte din uppfattning! Att representanter för vårt land inte tillåts träffa Modig är en praktskandal! Att förhöra Modig om de verkliga omständigheterna av olyckan/dådet borde vara en snabb affär. Men kanske har Modig uppgifter som gör att kubanerna fått kalla fötter. Att Kuba har bättre sjukvård än vi? Tillåt mig småle! Ja, kanske när en cancersjuk diktator från Venezuela behöver pysslas om!

      Radera
  2. Att inte ambassadpersonal har 24/7-access till svenska medborgare i utlandet, är inga konstigheter. Att Modig är engagerad i en svensk politisk organisation skall på intet sätt innebära att regeringen involveras. Eller vad menar du med "Att kontakter på regeringsnivå inte kan ske utanför kontorstid känns som stenålder." förstår inte varför eller hur vår regering skall involveras.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I detta fallet är det uppseendeväckande eftersom det finns misstankar om att olyckan inte är just en olycka!
      Vår regering ansvarar för UD och UD vill träffa Modig men får nobben. Självklart är det oacceptabelt! Vore spännande att höra någon svensk oppositionspolitiker förklara varför det kubanska handlandet är riktigt.....

      Radera
    2. Ambassadens personal skall ges möjlighet att träffa och säkerställa att svenska medborgares inte far illa, men det innebär inte dygnet-runt-access till dem. Normalt kommer ambassaden överens med de lokala myndigheterna om när besöken skall ske, och sedan ombesörjer myndigheterna att facilitera dessa. Beskickningen besökte Aron i förrgår, men hade, pga helgdagen, inte möjlighet till detta igår.

      Jag inser att det är svårt för gemene man att förstå hur och vilket konsulärt stöd en ambassad har möjlighet att ge.

      Kuba är en suverän stat och man är utelämnad till de regelverk som styr landet. Så länge inte Aron far illa, är jag rädd att man inte kan göra annat än att vänta ut helgen och sedan se vad som händer. Är man utomlands, har man inget annat val än att ställa upp på det regelverk som det landets lagar bjuder på.

      Fantastiskt att UD är engagerat - vi får hoppas att deras påtryckningar ger resultat.

      Radera
    3. Vi får verkligen hoppas att du har rätt när du påstår att Aron inte far illa.....

      Radera
  3. I dag läste jag om Kubas sk. "politiska fångar" som vi hört så mycket om. De släpptes härom året och stack till kapitalismens Spanien. Där drabbades de av arbetslöshet, hemlöshet och fattigdom och gick ut i hungerstrejk för att staten inte tog hand om dem (!), då fick de såklart skitmycket stryk av polisen. Så går det till i den "fria" kapitalismen. Nu planerar många av dem att återvända till Kuba.

    Att kubanska staten skulle ha mördat Oswaldo Payá är bisarrt. Det finns absolut ingenting som tyder på det. Antagligen fick chauffören en stroke.

    SvaraRadera
  4. Till alla Kuba-kramare: Ska vi vänta tills vi ser att Aron kommer hem helskinnad och sedan ta del av hans version???

    SvaraRadera
  5. Det var kanske inte helt orimligt att han hölls kvar för förhör eftersom han deltagit i en trafikolycka där två personer dött. En trafikolycka som helt uppenbart berott på att föraren kört som en idiot (uppskattningsvis höll han 120 där hastigheten var begränsad till 60). Den spanske högerpolitiker som körde har en lång historia av trafikförseelser med ett antal fortkörningar. Och hans körkort var på gång att dras in i Spanien. Som sagt kanske inte helt orimligt Modig fick stanna kvar på Kuba för förhör till olyckan utretts?

    SvaraRadera