4 juli 2012

Från terrorist till familjefar?

En egyptier som 2001 utvisades ur Sverige och fraktades med kättingar kring armar och ben med ett CIA-flyg till sitt hemland har i dag fått besked om att han får permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Det var SÄPO-misstankar om att han stod i kontakt med en terroristorganisation som fick den dåvarande, Socialdemokratiska, regeringen att ingå en deal med amerikanska myndigheter.

År 2009 avslog den borgerliga regeringen egyptierns begäran om att få återvända till Sverige.

Mannen säger sig ha blivit torterad under den långa tid han satt fängslad i Egypten och fallet har väckt många upprörda känslor från allmänhet, Amnesty, jurister m fl.

Utan att för ett ögonblick försvara, eller rättfärdiga, hur mannen blev behandlad så tycker jag fortsatt att det saknas en hel del information i dagens nyhetsflöde.

Många är frågorna som säkert aldrig kommer att komma upp i dagsljuset i och med att säkerhetstjänster är inblandade.

Vi lär därför aldrig få veta varför en person som ansågs ha terroranknytning 2001 nu plötsligt erbjuds uppehållstillstånd.

Mannens hustru uttalar sig i dag i media och säger bl a: ”…vi kommer att vara en vanlig familj igen.”

Kanske är mannen helt oskyldig från de anklagelser han utsattes för och då unnar jag honom ett normalt familjeliv. Eller så fanns det substans bakom utvisningen 2001 och då får begreppet ”en vanlig familj” plötsligt en ny skrämmande innebörd.

1 kommentar:

  1. Återigen en bra analys av dej...

    Hälsningar från Kim

    SvaraRadera