19 juli 2012

Döda kroppar får kritiker att "rasa"!

På Tom Tits experiment i Södertälje har en kontroversiell utställning öppnats som visar kroppar, kroppsdelar, organ mm från avlidna personer.

Som väntat, utställningen har turnerat runt världen sedan 1995 och stött på kritik även annorstädes, så startar det typiskt svenska ”rasandet” och folk upprörs i parti och minut!

Jag läste en webbkommentar från en ”blivande läkare” som tycker att utställningen är förskräcklig. Han påstod att han under sin utbildning i flera dagar förbereddes innan han fick se en död människa. En präst lär t o m ha varit med i förberedandet. Måntro om inte denne webbkommentator valt fel yrkesutbildning?

Kropparna som deltar i utställningen har donerats, frivilligt, av människor som kanske inte fick sina 15 minuter i rampljuset under sin livstid men som nu får det.

Jag har själv svårt att se det upprörande med utställningen.

Varför måste vi fortsätta att ha en, nästintill, sjuklig inställning till det som väntar oss alla, döden?

Om utställningen kan lära oss, folk i alla åldrar, något om den mänskliga kroppen så är mycket vunnet.

De som förfasas behöver inte besöka utställningen men kan samtidigt inte förneka oss andra rätten att göra det.

Med frivilligt donerade kroppar som utställningsobjekt borde även den fria viljan få råda om huruvida utställningen är lämplig eller ej och den som upprörs ombeds stanna hemma i sin inbillade, och med verkligheten ej överensstämmande, verklighet!

2 kommentarer:

 1. Känns som du missar målet, artikeln handlar ju om att kropparna troligtvis inte är från människor som frivilligt donerat, och om det kom fram att kropparna kommer från avrättade samvetsfångar hur troligt är det att folk skulle gå på utställningen?
  Alla med ett samvete skulle bojkotta den då. Finns det inte en oberoende organisation eller myndighet som verifierar att det verkligen är genuina donationer så är det ju helt vansinnigt att gå med på att ha den. Om det bara är den som själv ligger bakom utställningen som står som garant, hur mycket kan man lita på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Påstår vem/vilka? Om du menar 2 debattinläggsskribenter på Aftonbladets hemsida så undrar jag; Vad säger att de är sanningsvittnen?

   Radera