17 juni 2012

Bistånd i konsultfickor och Sthlms ström!

DN citerar i dag tidningen Omvärlden som avslöjar att Sverige ifjol spenderade 49 miljoner kronor på det s k demokratiinstitutet Idea.

Pengarna, avsedda för bistånds- och demokratiinsatser i utvecklingsländer, hamnade i stället till stor del i konsulters och chefers fickor.

Joan Sawe, t f generalsekreterare yrar ihop ett försvar som går ut på att det handlar om att ”en person har en unik kompetens eller om att det är bråttom”. Så var det med de upphandlingsreglerna!

Att Idea dessutom har sitt kontor på den lilla ön Strömsborg, mitt i Stockholms ström, gör inte det hela direkt mer förståeligt.

Ibland tror jag att vi individer gör mer nytta på våra resor till utvecklingsländer när vi tar med block och pennor och skänker till en skola. Eller att vi köper en säck ris till familjen vars barn gärna vill vara våra guider.

Det sistnämnda är förstås infantilt att tro att det är tillräckligt men kan inte Sverige använda biståndspengar på bättre sätt än att spendera dem på ett institut i Stockholms ström så….

Här behövs räfst och rättarting! Och en ny, betydligt billigare, adress för institutet som levt alltför vidlyftigt!

1 kommentar:

  1. Biståndsexperten17 juni 2012 kl. 11:26

    Notera att det är UD som delar ut pengarna, inte Sida.

    Det sätter strålkastarljuset direkt på biståndsministern och den politiska ledningen som i åratal slagit ner på Sida.
    I den debatten glömmer man gärna att UD fördelar ungefär hälften av det svenska biståndet. Sida tar hand om den andra hälften. Men det är bara Sida som granskas. Till exempel ger UD miljoner i biståndspengar till våra ambassader i EU-länder, medan betydligt mindre summor som kommer på avvägar i Sida:s bistånd lyfts fram på förstasidor.

    Det finns även internationella undersökningar som visar att effektivast bistånd inte åstadkoms av givarländernas politiskt styrda utrikesdepartment utan av de professionalla myndigheterna.

    Det finns också omfattande undersökningar som visar att bistånd fungerar, men också var det inte fungerar.
    Det sistnämnda förnekas systematiskt biståndsministern som hellre ger pengar till svenska företag - ett bistånd som i utvärdering efter utvärdering visat sig ge noll resultat.

    Ditt förslag att ge pennor och papper fungerar för övrigt inte! Det prövades under 70-talet och tidigare.
    Dagens bistånd fungerar faktiskt bättre än någonsin. För första gången i biståndshistorien har vi instrument för att ställa krav på mottagarna eftersom budgetstöd sakta börjat användas efter ett globalt beslut enligt Parisdeklarationen 2005. Inte heller detta fattar biståndsministern.

    SvaraRadera