14 juni 2012

Alla blodgivare inte välkomna!

I dag slår media upp nyheten att det saknas blod av ovanliga blodgrupper i blodbankerna.

Att det, inför semesterperioden, saknas oerhörda mängder med ”vanliga” blodgrupper har förträngts denna dag.

Liksom att det är många som inget annat vill än att bidra och lämna blod. Men som, år 2012, fortsatt är förhindrade/förbjudna att göra detta!

Tillhör du gruppen som älskar någon av samma kön som du själv är du inte välkommen. Ja, om du inte garanterar att du inte haft sex under det senaste året.

En heterosexuell person, även med ett promiskuöst leverne och ett vidlyftigt sexliv, ifrågasätts inte utan åderlåtes med glädje!

Det råder fortsatt stenålder i landet där sjukvården lider av svår anemi!

7 kommentarer:

  1. "En heterosexuell person, även med ett promiskuöst leverne och ett vidlyftigt sexliv, ifrågasätts inte utan åderlåtes med glädje!"

    Ej sant. Krav finns på när man senast bytt sexpartner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt! En heterosexuell har en karenstid på 3 månader efter att han/hon bytt sexpartner. För andra gäller 12 månader! Diskriminering av svår art om någon frågar mig!

      Radera
  2. Att man är homosexuell gör inte att man behandlas annorlunda. Har däremot en homosexuell haft sex, bögar antar jag att man syftar på, är risken för HIV smitta mångfalt högre än hos hetrosexuella. Då HIV är svårt att upptäcka är jag glad att man vidtar extra försiktighetsåtgärder i dessa fall.

    SvaraRadera
  3. Detta baseras på forskning kring sexuella vanor och sjukdomar hos olika grupper och statistiken ljuger inte om att vissa drabbas oftare än andra av farliga sjukdomar så som HIV. Diskriminering eller inte, men människors hälsa måste komma i första hand. Rätten att FÅ friskt blod som patient är viktigare än rätten att GE blod som människa, oavsett bakgrund.

    SvaraRadera
  4. @ Anonym x 2: Och era uppgifter baserar ni på statistik från senhösten 1978 eller????

    SvaraRadera
  5. Som sagt att ge blod är ingen mänsklig rättighet. Den grupp du beklagar dig inte får ge skulle för den delen även endast tillföra en försumbar mängd blod, om ens så mycket.

    Annat exempel på "diskriminering" är att personer som bott i Latinamerika längre än fem år får inte ge blod. Är detta då månne rasistiskt?
    Källa: http://geblod.nu/fragor-och-svar/kategori/?c=16

    Nej, skärp dig och använd ditt sunda förnuft. Sluta jaga väderkvarnar och arbeta mot RIKTIGT diskriminering istället.

    Här har du en källa om varför sexuellt aktiva bögar är en så stor riskgrupp, dessvärre inte från 1970-talet (??!) utan från 2010:
    http://www.unaids.org/en/dataanalysis/monitoringcountryprogress/progressreports/2010countries/sweden_2010_country_progress_report_en.pdf


    http://www.dn.se/nyheter/sverige/trotsar-beslut-om-blodgivning
    Citat från DN-artikeln ovan, där jag även fann länken med rapporten från regeringskansliet:
    "Hon liksom flera andra vill poängtera att varför MSM särskiljs från andra grupper är att förekomsten av hivviruset i denna grupp män är långt mycket större än genomsnittsbefolkningen. Enligt Sveriges UNGASS-rapport till FN förra året är det upp till 70 gånger så vanligt bland MSM."

    OK? Förhoppningsvis låter du detta inlägg stå kvar........

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ok, såvitt jag vet ökar smittspridningen av HIV bland heterosexuella och minskar bland homosexuella. Se t ex http://www.smittskyddsinstitutet.se/statistik/hivinfektion. Med ditt sätt att argumentera så betyder det att heterosexuella inte kommer att kunna lämna blod framöver. Faktum kvarstår att mitt inlägg från första början inte var menat som en debatt kring sexuella preferenser. Jag vill belysa att det finns folk som vill hjälpa sjukvården genom att lämna blod. År 2012 kan jag tycka att samma sjukvård, genom forskning, borde ha kommit längre än att de exkluderar människor på sexuella grunder!

      Radera